Αρχική>ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ>ΠΑΙΔΙ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ Η/Υ

ΠΑΙΔΙ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ Η/Υ

 
Η σωματική άσκηση περιορίζει τον χρόνο μπροστά στην οθόνη.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς ο χρόνος που αφιερώνουν παιδιά και έφηβοι σε παθητικές δραστηριότητες, όπως τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια, DVD και ίντερνετ, από τα οποία άλλωστε, επηρεάζεται άμεσα η επίδοση στο σχολείο, και με τα οποία σχετίζεται η κακή διατροφή και η παχυσαρκία από την παιδική ηλικία. 
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδίκτυο είναι σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία και γι’ αυτό οικογένεια και σχολείο ενθαρρύνουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τον υπολογιστή. Ταυτοχρόνως το ίντερνετ αποτελεί, ειδικά  για τους εφήβους, βασικό μέσο κοινωνικοποίησης, κοινωνικών επαφών και διασκέδασης. Μέσω του ίντερνετ οι έφηβοι κατεβάζουν μουσική, παίζουν διάφορα παιχνίδια και φυσικά χρησιμοποιούν τις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. 
Όμως η συνεχής και υπερβολική χρήση του υπολογιστή έχει επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού και συνδέεται με το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία των εφήβων. Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη είτε της τηλεόρασης είτε του υπολογιστή παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές, διαταραχές του ύπνου, μυοσκελετικές παθήσεις και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. 
 
Η υπερβολική χρήση του υπολογιστή βλάπτει την υγεία.
Συχνά η καθημερινή ενασχόληση των παιδιών με τον υπολογιστή γίνεται χωρίς έλεγχο και όρια και ξεπερνά τις 3 ώρες ημερησίως. Όταν η ενασχόληση ξεπερνά τις 3 ώρες ημερησίως θεωρείται υπερβολική. Η τήρηση ορίων και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων προστατεύουν από την κατάχρηση και την εξάρτηση από το ίντερνετ. 
Η ηλικία κατά την οποία το παιδί μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί υπολογιστή αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει όριο και η χρήση του να συνδέεται με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Η προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας ως τρόπο ψυχαγωγίας είναι ένα ουσιαστικό μέσο για τον περιορισμό της υπερβολικής ενασχόλησης με τον υπολογιστή και ασπίδα κατά της κατάχρησης και εθισμού στο διαδίκτυο.
 
Συμβουλές για τον περιορισμό του χρόνου παραμονής μπροστά στην οθόνη
  • Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά σας το ότι όσο λιγότερο κάθονται μπροστά στην οθόνη τόσο περισσότερο χρόνο διασκέδασης θα έχουν, κάνοντας άλλες δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη τους. 
  • Η τηλεόραση να παραμένει κλειστή όταν δεν παρακολουθείτε κάτι συγκεκριμένο. Αν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή στο χώρο, είναι πιθανό να αποσπά την προσοχή του παιδιού.
  • Μην επιτρέπετε την τοποθέτηση τηλεόρασης ή υπολογιστή στο δωμάτιο των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν τέτοιες συσκευές στα δωμάτιά τους βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν.
  • Θέστε σε συνεργασία με το παιδί εβδομαδιαίο στόχο για τις ώρες τηλεθέασης ή απασχόλησης με τον υπολογιστή, καθοδηγώντας το να επιλέξει τα πιο αγαπημένα του προγράμματα.
  • Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατό λιγότερες ώρες ανοιχτή την τηλεόραση.
  • Φροντίστε να τηρείτε στην οικογένεια τους κανόνες ότι τρώμε μόνο στο τραπέζι. Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή γιατί έτσι αυξάνεται ο χρόνος παρακολούθησης. Αυτή η συνήθεια ενθαρρύνει επίσης το «τσιμπολόγημα», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. 
  • Ενθαρρύνετε άλλες δραστηριότητες. Από το να στηρίζεστε στην τηλεόραση για την διασκέδαση των παιδιών, καλύτερα βοηθείστε να απασχοληθούν με άλλα πράγματα. Σκεφτείτε κάποιες κλασικές δραστηριότητες, όπως διάβασμα, αθλητισμό, χορό, κατασκευές ή επιτραπέζια παιχνίδια.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Γίνετε εσείς ένα καλό πρότυπο. Μειώστε το χρόνο που εσείς παρακολουθείτε τηλεόραση ή που κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή μέσα στο σπίτι.
 
Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org